Microsure – een spin-off van de Technische Universiteit Eindhoven en het Maastricht University Medical Center – is een toonaangevende Nederlandse ontwikkelaar van microchirurgische robotica. De innovatieve start-up ontwikkelt met behulp van de WBSO-subsidie een unieke CE-gecertificeerde chirurgische robotassistent voor microchirurgen: de MUSA-3. Microsure CEO Sjaak Deckers vertelt meer over de organisatie en zijn samenwerking met de specialisten van Real1ze.
Bovenmenselijke precisie in microchirurgie
Het uitvoeren van hele nauwkeurige handelingen zoals het hechten van kleine bloedvaten of andere structuren vraagt om uiterste precisie. De MUSA-3 biedt deze precisie, waardoor nieuwe ingrepen mogelijk worden die momenteel onmogelijk met de hand kunnen worden uitgevoerd. Doordat MUSA-3 de bewegingen van de arts verkleint en de trillingen eruit filtert, kunnen meer micro-chirurgen de moeilijkste ingrepen uitvoeren. De grote precisie is niet het enige dat de MUSA uniek maakt. “Onze robot stelt artsen in staat hun bestaande instrumenten te blijven gebruiken, zodat ze geen hoge kosten hoeven te maken voor dure instrumenten die slechts voor eenmalig gebruik zijn” aldus Sjaak.
Bijna klaar voor de markt
Een robot ontwikkelen die klaar is voor de markt, vergt heel veel onderzoeks- en ontwikkelingsuren. De MUSA is bijna zover. “We hebben eerst een klinisch prototype ontwikkeld waar we inmiddels een dertigtal patiënten mee behandeld hebben. En zijn nu in de afronding van MUSA-3, ons eerste commerciële product, die we hopelijk in de loop van volgend jaar in de kliniek kunnen testen” gaat Sjaak verder. Met de MUSA kunnen patiënten beter behandeld worden en door de betere ergonomie zullen de chirurgen minder last hebben van rug- en nekklachten.
Overheid stimuleert innovatie
Met verschillende subsidies en regelingen stimuleert de overheid de ontwikkeling van vernieuwende producten zoals de MUSA. De WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) is een fiscale regeling die innovatie aanmoedigt. Deze regeling vergoedt een deel van de kosten en uitgaven voor speur- en ontwikkelingswerk. Organisaties mogen deze subsidie aanvragen voor productontwikkeling, softwareontwikkeling, procesverbeteringen en technisch-wetenschappelijk onderzoek. Ook Microsure deed – met behulp van Real1ze – een beroep op de WBSO. Dat was niet zonder succes.
Meer dan 300.000 euro korting op loonkosten
“De totale WBSO-loonheffingskorting was voor 2022 meer dan 300.000 euro” vertelt Sjaak trots. “De WBSO is best een lastige regeling. Je hebt echt experts nodig die je precies vertellen welke kosten je wel en niet kunt opvoeren. Die expertise is nodig om alles precies op de juiste manier in te dienen” vervolgt Sjaak. “Door de expertise van Real1ze, specifiek op het gebied van kosten en uitgaven, hebben we afgelopen jaar ruim € 100.000 extra aan WBSO-voordeel weten te realiseren. Daar komt bij dat we tot nu toe alle WBSO-controles zonder problemen zijn doorgekomen. Dat is voor een groot deel te danken aan de vakkundigheid van Real1ze. Zij zorgen ervoor dat wij elke euro krijgen waar wij recht op hebben, maar geen zaken opvoeren waar discussie over kan ontstaan. Om deze regeling optimaal te gebruiken heb je specialisten als Real1ze echt nodig. Ik denk dat je dat als bedrijf heel moeilijk zelf kunt doen” aldus Sjaak.
Betrouwbare partner voor subsidieaanvragen
Sjaak is zeer te spreken over de samenwerking met Real1ze. “Er zit heel veel hands-on expertise. Ze kennen hun vak en zijn echt committed om resultaat te behalen” aldus Sjaak. De tip die hij andere start-ups mee wil geven? “Er is veel subsidiegeld te halen in Nederland en Europa, maar dat zit in erg veel verschillende potjes. Het landschap is behoorlijk onoverzichtelijk. Mijn tip: schakel een betrouwbare partij in die het landschap kent. En goed kan inschatten wat de beste subsidiestrategie is voor de fase waarin jouw bedrijf zich bevindt. Real1ze heeft deze expertise in huis. Zij weten daarnaast ook van het gekozen project een professionele en goede aanvraag te maken. De slagingskans is bij hen niet voor niets significant hoger dan gemiddeld” geeft hij aan.
Samen innoveren
Real1ze helpt Microsure niet alleen bij de WBSO-aanvraag. Binnenkort dienen zij een aanvraag in voor het Innovatiekrediet. Het Innovatiekrediet is een overheidskrediet voor Nederlandse bedrijven die werken aan veelbelovende technologische of klinische innovatieve producten. “Ook hier is de kennis van Real1ze van grote waarde. Een Innovatiekrediet aanvragen is namelijk een complex en langdurig project. Je wilt dat niet zomaar indienen, het moet een goed onderbouwd plan zijn. En daarvoor ben je bij Real1ze aan het juiste adres. Zij weten de vertaling te maken naar wat de RVO-beoordelaar wil zien”. Real1ze staat voor samen innoveren en dat gaat in het bijzonder op bij dit project. Real1ze neemt bij dit project namelijk het risico: no cure, no pay. “Ik vind het erg gaaf dat Real1ze dit met ons aandurft. Zij zijn overtuigd van hun kwaliteiten, dat geeft vertrouwen” besluit Sjaak zijn verhaal. Of ook deze aanvraag een succes wordt, zal over een aantal maanden blijken.
Wil jij meer weten over de WBSO? Download onze whitepaper met meer informatie over deze regeling. Of neem contact op met onze innovatie consultants voor meer informatie over deze en andere subsidies. Innoveren doen we samen.